przykładowy jadłospis po zawale serca
Powrót do bloga

Dieta po zawale – co jeść a czego nie jeść po zawale serca

Zawał serca potocznie zwany atakiem serca jest następstwem zamknięcia przepływu krwi przez naczynia wieńcowe, którego najczęstszą przyczyną jest postępująca miażdżyca. Szacuje się, że zawał serca każdego roku jest przyczyną 15 tysięcy zgonów w Polsce i co piątego zgonu w europie. Zarówno w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, jak i po zawale niezbędny jest prawidłowy wybór diety.

W naszej ofercie znajdziesz diety pudełkowe, które pomogą uchronić Cię przed chorobami serca, wspomogą rekonwalescencję po przebytym zawale i redukcję kilogramów, która zahamuje rozwój miażdżycy. Każdą z naszych diet przygotowujemy zgodnie z wytycznymi międzynarodowych ośrodków badawczych, z zachowaniem najwyższych standardów jakości i higieny. Za komponowanie wszystkich jadłospisów, w tym kilku diet specjalistycznych odpowiadają najlepsi specjaliści zdrowego żywienia w kraju.

Jeśli szukasz diety odpowiedniej dla osób po zawale, koniecznie zamów naszą dietę lekkostrawną. Dieta ta składa się z pięciu lekkich, ale jednocześnie sycących, zdrowych posiłków, które pomogą Ci odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie.

Poniżej poznasz zasady diety po zawale, jej przykładowy jadłospis i listę produktów, które powinny się w niej znaleźć.

 

Jaka dieta przy zawale?

Zarówno dieta po zawale, a także dieta przy chorobie wieńcowej i miażdżycy z założenia są dietami lekkostrawnymi. Na próżno szukać w nich czerwonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych. Jakie rekomendacje uzyskują pacjenci po przebytym zawale serca?

 

Co jeść przy zawale?

  • jedz warzywa i owoce każdego dnia;
  • wyeliminuj tłusty nabiał;
  • unikaj wysokoprzetworzonej żywności;
  • jedz ryby i owoce morza;
  • wyeliminuj tłuszcz nasycony i zastąp go tłuszczem roślinnym;
  • włącz do diety orzechy, nasiona i pestki;
  • postaw na pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • wybieraj beztłuszczową obróbkę termiczną (gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie);
  • wyeliminuj słodycze, cukier i słone przekąski;
  • pij 2,5 litra wody każdego dnia;
  • zwiększ aktywność w ciągu dnia;

Zmiana nawyków żywieniowych jest nieodłącznym elementem rekonwalescencji. Niestety przygotowanie posiłków według stricte określonych wytycznych, może okazać się problemem bez względu na wybór diety. Wspólnie możemy rozwiązać ten problem! Skontaktuj się cateringiem, przedstaw swoje oczekiwania względem diety, a nasz konsultant pomoże wybrać jadłospis dopasowany do Twoich preferencji.

 

Co jeść po zawale?

 

Produkty zbożowe:

  • pieczywo – graham, żytnie, razowe, orkiszowe;
  • płatki – owsiane, orkiszowe, żytnie;
  • otręby;
  • kasze, ryż, makaron – kasza (jęczmienna, perłowa, gryczana, jaglana), makaron (orkiszowy, razowy, żytni), ryż brązowy, ryż dziki;
  • mąka – graham, gryczana, owsiana, orkiszowa, razowa;

Mleko i produkty mleczne:

  • jogurt naturalny, maślanka, kefir do 1,5% tłuszczu;
  • chudy twaróg;
  • serek wiejski;

 

Mięso i ryby:

  • mięso i wędlina – chuda wołowina, cielęcina, kurczak, indyk, chuda szynka drobiowa;
  • ryby – okoń, tuńczyk, dorsz, łosoś, pstrąg, dorada, leszcz;

 

Tłuszcz:

  • oliwa z oliwek;
  • olej rzepakowy;
  • margaryna ze sterolami;
  • olej lniany;

Warzywa i owoce:

  • warzywa – pomidory, kapusty, seler, brokuł, cukinia, pieczarki, por, brukselka, karczochy, bakłażan, marchew, suche nasiona roślin strączkowych;
  • owoce – owoce leśne, kiwi, pomarańcza, brzoskwinie, ananas, arbuz, porzeczki;

 

Dieta przy miażdżycy oraz dieta po zawale zostały stworzone z myślą o zminimalizowaniu ryzyka wystąpienia kolejnych powikłań. 

W diecie dopuszcza się również wykorzystanie wszystkich przypraw(z wykluczeniem gotowych mieszanek zawierających duże ilości cukru i soli), a także mleka roślinnego, zielonej i czerwonej herbaty.

 

Czego nie jeść po zawale?

  • Produktów zbożowych: pieczywa pszennego, mąki pszennej i kukurydzianej, jasnego makaronu, drobnych kasz;
  • Mleka i produktów mlecznych: maślanek owocowych, jogurtów, kefirów, maślanek powyżej 1,5% tłuszczu, mleka 3,2%, tłustego twarogu żółtego sera;
  • Mięsa i ryb: mięso – baranina, tłusta wieprzowina, jagnięcina; wędlina – frankfurterki, kiełbasa, parówki, wędlin wędzone; ryby – węgorz karp;
  • Tłuszczu: smalecu, łoju, słoniny, twardej margaryny;

Przygotowując dietę po zawale, musisz wyeliminować z niej tłuszcze nasycone, cukier i żywność wysokoprzetworzoną. Takimi zaleceniami charakteryzuje się również dieta przy arytmii serca i miażdżycy. 

W naszej ofercie znajdziesz diety eliminujące tłuszcze nasycone, które przyspieszą rekonwalescencje po zawale. Dieta lekkostrawna to najlepszy wybór dla osób po zawale oraz osób, które zmagają się z problemami żołądkowymi. W celu zwiększenia ich efektywności i prozdrowotnego wpływu na organizm, z każdej z nich wyeliminowaliśmy konserwanty oraz wzmacniacze smaku. Zastąpiliśmy autorskimi mieszankami naturalnych przypraw i świeżych ziół – to właśnie one podbiły serca klientów w całym kraju. Za sprawą unikatowego smaku, szerokiej oferty i atrakcyjnego cennika diet, staliśmy się najchętniej wybieranym cateringiem w Polsce. Dołącz do tysięcy naszych klientów, których podniebienia rozpieszczane są wyjątkowym smakiem każdego dnia!

 

Przykładowy jadłospis po zawale serca

Rekomendowane zalecenia dietetyczne mogą wywrócić życie do góry nogami. Jeśli chcesz samodzielnie przygtować odpowiednie posiłki, koniecznie wykorzystaj zalecany przez naszych specjalistów jadłospis diety po zawale.

 

Przepis na Śniadanie (po zawale serca)

Owsianka z owocami:

  • 70 g płatków owsianych
  • 50 ml mleka owsianego
  • 10 g migdałów
  • 25 g borówek
  • 15 g malin

 

Przepis na II śniadanie 

Jogurt z bananem:

  • 130 g jogurtu naturalnego 1,5%
  • 80 g banana
  • 15 g orzechów włoskich

 

Przepis na Obiad (po zawale)

Pieczona dorada ze szparagami:

  • 160 g świeżej dorady
  • 8 ml oliwy z oliwek
  • 80 g kaszy gryczanej
  • 4 szparagi

 

Przepis przekąska 

Sałatka warzywna:

  • 60 g rukoli
  • 40 g roszponki
  • 1 pomidor
  • 4 korniszony
  • 5 ml oliwy z oliwek
  • 30 g pora
  • 100 g żółtej papryki

 

Przepis na Kolację po zawale 

  • Kanapki z chudym twarogiem i rzodkiewką:
  • 2 kanapki chleba razowego
  • 80 g chudego twarogu
  • 5 rzodkiewek

W naszej ofercie znajdziesz kilkanaście diet pudełkowych, w różnych wariantach kalorycznych. Każdą z nich przygotowują doświadczeni dietetycy i kucharze, którzy łącząc siły, tworzą catering dopracowany do perfekcji. Precyzyjnie dobierane produkty, a także ilość makro i mikro elementów w każdej z diet sprawiają, że nasze jadłospisy wyróżnia najwyższa skuteczność na rynku. Z naszą pomocą zrealizujesz dowolnie wybrany cel sylwetkowy. Chcesz odzyskać zdrowie, schudnąć lub zbudować masę mięśniową? Z nami zrobisz to w najprostszy z możliwych sposobów! Sprawdź ofertę i wybierz najlepszy plan dietetyczny dla siebie. Nie rezygnuj z marzeń o zgrabnej sylwetce i dobrej kondycji. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów już dziś!

 

Bibliografia:

Chodyniecki Piotr, Dieta po zawale. Co jeść, by pomóc sercu? MASS ZONE ODŻYWKI I SUPLEMENTY, 22.02.2023r., mass-zone.eu/dieta-po-zawale-co-jesc-by-pomoc-sercu-n-119.html

Dozwolone i przeciwwskazane produkty, DIETY DLA ZDROWIA, dietydlazdrowia.pl/produkty/diety-po-zawale

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Keto lody – przepisy na różne smaki lodów keto
Keto tortilla – najlepsze przepisy na tortillę ketogeniczną
Kiedy i w jaki sposób mierzyć ketony?
Najlepszy (sprawdzony) i niezwykle smaczny przepis na keto tiramisu
Naleśniki keto – przepisy na naleśniki ketogeniczne słodkie i wytrwane
Pomysły na przepisy na obiady w diecie ketogenicznej
Pomysły na różne przepisy na śniadania w diecie ketogenicznej – szybkie i proste
Proste przepisy na bułki keto, które przygotujesz samodzielnie w domu
Przeciwwskazania do diety keto
Czym jest kwasica ketonowa, co ją wywołuje i jak sobie z nią radzić?

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments