dieta sokowa jadłospis
Powrót do bloga

Przykładowe przepisy i jadłospis diety sokowej

Dieta sokowa stanowi rodzaj specjalnego planu żywieniowego, który opiera się na warzywno-owocowych sokach. Opcja żywieniowa, polegająca na całkowitej eliminacji posiłków stałych i zastąpieniu ich dużą ilością naturalnych, odżywczych soków, jest aktualnie jedną z najpopularniejszych metod oczyszczania organizmu z toksyn. Niemniej jednak stosowana jest to nie tylko jako dieta oczyszczająca, ale również dieta odchudzająca. Okazuje się bowiem, że płynna konsystencja posiłków znacznie ułatwia ich trawienie, a także przenikanie do organizmu składników odżywczych zawartych w koktajlach i sokach warzywach oraz owocach. Co więcej, dieta sokowa stanowi nie tylko rodzaj oczyszczającej i odchudzającej opcji żywieniowej, ale często traktowana jest jako pierwszy krok do zmiany stylu życia i nawyków żywieniowych. Istnieje wiele wariantów diety opartej na sokach owocowo-warzywnych, dlatego każdy bez trudu może dostosować wariant opcji dietetycznej do potrzeb organizmu i oczekiwań, na przykład w zakresie utraty zbędnych kilogramów. Niemniej jednak, aby czerpać korzyści z diety sokowej, należy przygotować odpowiednio zróżnicowany plan żywieniowy. Powstają zatem pytania, z jakich owoców i warzyw przygotowywać soki? Jak powinien wyglądać plan żywieniowy na diecie sokowej? Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis na diecie sokowej i przepisy, które można wykorzystać do skomponowania menu sokowego.

Dieta sokowa: przykładowy plan jadłospisu

Dieta sokowa to opcja żywieniowa oparta o płynne koktajle, dlatego też w jadłospisie nie znajdują się żadne pokarmy stałe. Menu bazuje na świeżo wyciskanych sokach owocowych, warzywnych i owocowo-warzywnych, a także na koktajlach. Warto również pamiętać, aby przed spożyciem posiłku sokowego, wypić szklankę wody mineralnej z sokiem z cytryny. Taki rytuał pozwoli na pobudzenie metabolizmu i dostarczy zastrzyk elektrolitów. Choć detoks sokowy oparty jest wyłączne na sokach owocowo-warzywnych, to nie należy zapominać o zróżnicowanym jadłospisie, który dostarczy niezbędnych witamin i minerałów, a także składników odżywczych. Co więcej, zróżnicowane menu pozwoli na uniknięcie monotonii żywieniowej, co z pewnością uatrakcyjni dietę. Zakwas z buraka wspomaga pracę jelit i całego układu pokarmowego.

Codzienny jadłospis diety sokowej warto podzielić na 5-6 płynnych posiłków. Podczas każdego z nich należy pić dużą porcję soku – około 360-500 ml – z wybranych warzyw i owoców. Co ważne, soki i koktajle na bazie owoców najlepiej spożywać rano oraz około południa. Wówczas bowiem organizm potrzebuje prostszych węglowodanów, których źródłem są właśnie owoce. Z kolei soki z przewagą warzyw doskonale sprawdzą się po południu oraz wieczorem, są one bowiem niskokaloryczne, sycące i jednocześnie bardzo pożywne. Warto również wskazać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego też warto zadbać o to, aby było ono szczególnie bogate pod względem ilości i jakości. Przykładowe menu na tydzień na detoksie sokowym może wyglądać następująco.

Dzień 1

Śniadanie gęsty smoothie z bananów, pomarańczy, świeżych liści szpinaku i jabłek
II śniadanie sok z marchwi i brzoskwini z dodatkiem kurkumy
Obiad zielony koktajl z awokado, brokułów, ogórka, kiwi
Podwieczorek sok z buraków i selera z dodatkiem soku z cytryny
Kolacja koktajl z zielonego groszku, selera naciowego i jabłek

 

Dzień 2

Śniadanie smoothie z pomarańczy i gruszek oraz siemienia lnianego
II śniadanie sok z marchwi i jabłek
Obiad sok z ogórka, zielonego jabłka, szpinaku, cytryny i natki pietruszki
Podwieczorek sok ze szpinaku, gruszki i imbiru
Kolacja Sok z buraka, marchewki, selera naciowego i jabłka

 

Dzień 3

Śniadanie Smoothie z truskawek, jeżyn i malin
II śniadanie sok z marchewki i brzoskwini
Obiad oczyszczający sok z wiśni i czarnych porzeczek
Podwieczorek smoothie ze szpinaku, jarmużu i świeżych ziół
Kolacja smoothie z awokado i matchy

 

Dzień 4

Śniadanie sok z pomarańczy i gruszek
II śniadanie sok z ananasa
Obiad koktajl na bazie truskawek i banana
Podwieczorek sok na bazie mango, imbiru i świeżej kolendry
Kolacja koktajl ze szpinaku, jarmużu i świeżych ziół

 

Dzień 5

Śniadanie koktajl z truskawek i borówek
II śniadanie sok z mango, brzoskwiń i soku z cytryny 
Obiad sok kokosowy z nasionami chia
Podwieczorek koktajl pomidorowy z bazylią
Kolacja koktajl z buraka, selera naciowego i imbiru

 

Dzień 6

Śniadanie koktajl z banana, cytryny i startego imbiru
II śniadanie sok z marchewki, mango i pomarańczy
Obiad sok z wody kokosowej, malin i czerwonych porzeczek
Podwieczorek koktajl z pomidorów, zielonej i czerwonej papryki, selera naciowego i chili
Kolacja koktajl z awokado, szpinaku i ananasa

 

Dzień 7

Śniadanie koktajl z borówek amerykańskich, malin i sok z czarnego bzu
II śniadanie sok z granatu
Obiad sok z pomarańczy kurkumy i imbiru z solą himalajską
Podwieczorek koktajl z sałaty masłowej, jabłka i ananasa
Kolacja sok z aronii, jabłka i buraka

 

Dieta sokowa: przepisy na soki, które przygotujesz w domu

W celu uzyskania jak najlepszych efektów detoksu sokowego, wskazane jest picie soków oraz koktajli bezpośrednio po ich przygotowaniu. Kompozycje owocowo-warzywne można dobierać do własnych preferencji smakowych. Istnieje wiele przepisów na soki, koktajle i smoothie owocowo-warzywne, dlatego każdy znajdzie połączenia, które pomogą w detoksie organizmu i zrzuceniu zbędnych kilogramów. 

Detoks sokowy to opcja żywieniowa, która opiera się na świeżych owocach i warzywach. Warto jednak wzbogacić owocowo-warzywną bazę o przyprawy, takie jak imbir, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, imbir, cynamon, pieprz, a także świeże zioła – pietruszkę, tymianek, miętę, bazylię oraz oregano. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na oczyszczające soki owocowo-warzywne. Warto również wskazać, że kolor soku ma duże znaczenie, gdyż barwa uzależniona jest od dominujących w koktajlu przeciwutleniaczy. 

Przepisy na detoksykujące zielone koktajle

Zielony kolor soku zapewnia chlorofil, który wspomaga odtruwanie i detoks organizmu. Chcąc przygotować oczyszczający sok, należy sięgać po: szpinak, jarmuż, awokado, ogórek, brokuł, sałatę rzymską, rukolę, mniszek lekarski, seler naciowy, zielony groszek, zielone jabłka, kiwi, spirulinę, zieloną herbatę matchę oraz chlorellę.

Sok 1: koktajl z jarmużu, jabłek i imbiru

Sok 2: smoothie z sałaty masłowej i rzymskiej, selera naciowego i zielonego jabłka

Sok 3: sok z kiwi, zielonego jabłka i spiruliny

 

Przepisy na wspomagające krążenie fioletowe koktajle

Fioletowy kolor soków i koktajli pochodzi od antocyjanów, które wspomagają krążenie krwi. Do przygotowania soku o takich właściwościach konieczne będą: jeżyny, czarne porzeczki, aronia, czarne jagody, czarny bez, borówki amerykańskie, śliwki węgierki, czerwony agrest, buraki, fioletowe winogrona, a także ciemne odmiany warzyw oraz jagody acai

Sok 1: sok z czarnych jagód i porzeczek

Sok 2: smoothie ze śliwek węgierek

Sok 3: sok z buraka i aronii

 

Przepisy na różowe i czerwone soki 

Różowe i czerwone soki zawdzięczają swój kolor obecności karotenu, które wykazują właściwości ochronne przed nowotworami hormonozależnymi. Do ich przygotowania polecane są: pomidory, arbuz, czerwone grejpfruty, czerwone porzeczki, truskawki, maliny, wiśnie, żurawina, granat, jagody goi, owoce dzikiej róży oraz acerola.

Sok 1: smoothie malinowo-truskawkowe

Sok 2: sok z arbuza i czerwonego grejpfruta z miętą

Sok 3: sok z pomidora i bazylii

 

Przepisy na żółty i pomarańczowe soki

Żółty i pomarańczowy kolor soku związany jest z bogactwem kartonów, które wykazują właściwości chroniące skórę i oczy. Do ich przygotowania warto sięgać po marchew, dynię, mango, morele, brzoskwinie, pomarańcze, ananasy, cytryny, grejpfruty, melona, rokitnika, imbir, kurkumę

Sok 1: sok z pomarańczy i grejpfruta

Sok 2: sok z ananasa

Sok 3: sok z mango, moreli i melona

 

Przepisy na białe soki

Soki na bazie białych owoców i warzyw są zazwyczaj bogate w kwercetynę i inne cenne przeciwutleniacze, dlatego warto dodawać je do soków i koktajli kolorowych. Polecanymi warzywami i owocami są: jabłka, banany, seler korzeniowy, kalarepa, biała rzepa, kalafior, korzeń maca.

Dieta sokowa to sposób na odchudzanie, oczyszczenie oraz detoks organizmu. Warto jednak wskazać, że warzywno-owocowa dieta nie powinna trwać dłużej niż kilka dni, ponieważ dłużej stosowana może zmniejszyć tempo metabolizmu. Co więcej, diety sokowe są mało kaloryczne i wymagają planowania menu, codziennego robienia zakupów i przygotowywania soków ze świeżych warzyw i owoców. Jeżeli chcesz uniknąć codziennego przyrządzania kilku soków i koktajli, świetnym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. W ramach cateringu sokowego otrzymasz zróżnicowane koktajle na odchudzanie, oczyszczenie oraz detoks organizmu. Jeśli dieta sokowa nie przyniesie oczekiwanych rezultatów w kwestii odchudzania, możesz skorzystać z oferty cateringu i zamówić wybrany wariant odchudzającej opcji żywieniowej. Kalkulator diet pozwoli na dobór najlepszego wariantu diety w sytuacji, kiedy nie jesteś pewien, jaka kaloryczność będzie odpowiednia.

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

Jajka na odchudzanie – czy są zdrowe na diecie?
Natka pietruszki na odchudzanie – jak działa?
Pyłek pszczeli na odchudzanie – czy daje efekty?
Przełom w odżywianiu: Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym na odchudzanie!
Pizza o niskim indeksie glikemicznym – przepis
Kasze o niskim indeksie glikemicznym – jakie wybierać?
Chleb z niskim indeksem glikemicznym – jak upiec?
Endometrioza dieta – co jeść, a czego unikać
Endometrioza – co to jest, objawy i leczenie
Makaron o niskim indeksie glikemicznym – przepis

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments