uczulenie na gluten objawy
Powrót do bloga

Uczulenie na gluten – jak się objawia i jaką dietę stosować?

Alergie pokarmowe każdego dnia wpływają na komfort życia milionów ludzi na całym świecie. Wraz z laktozą, gluten stanowi główną przyczynę zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego. Dla wszystkich, którzy spożywając gluten, odczuwają ciężkość, ospałość i dyskomfort powstała  dieta o niskiej zawartości glutenu, uzupełniająca naszą ofertę diet specjalistycznych.

Jeśli badania nie potwierdziły uczulenia na gluten, być może zmagasz się z nadwrażliwością na niego.W przypadku nadwrażliwości na gluten nie musisz całkowicie z niego rezygnować. Dieta GLUTEN & LACTOSE LESS jest najczęściej wybieraną dietą przez osoby, które zmagają się z problemem nietolerancji glutenu i/lub laktozy.

Wszystkie nasze diety przygotowywane są z myślą o tych, którzy cenią sobie codzienną wygodę, jakość i unikatowy smak. Wszystko to możemy zaoferować dzięki współpracy ze światowej klasy kucharzami i doświadczonymi dietetykami. Każdą z naszych diet nadzoruje dietetyk kliniczny Paulina Ihnatowicz! Wybierając nasz catering, jesteś pod stałą opieką najlepszych specjalistów zdrowego żywienia w kraju. Jeśli podejrzewasz u siebie uczulenie na gluten, koniecznie zamów dietę pudełkowa  z niską zawartością glutenu i laktozy.

Uczulenie na gluten objawy

Reakcja uczuleniowa na gluten wywoływana jest przez zawarte w zbożach białka zapasowe z grupy prolamin. Białka te bogate są w aminokwasy: prolinę i glutaminę. Pierwsze objawy mogą pojawić się już kilka minut po spożyciu glutenu, inne stanowiące zazwyczaj fazę pogłębiania się dolegliwości, występują nawet do kilkudziesięciu godzin od jego spożycia. W zależności od czasu wystąpienia objawów uczulenie na gluten dzielimy na:

Reakcję uczuleniową natychmiastową – występuje do godziny od spożycia glutenu.

 

Jakie są objawy uczulenia na gluten

  • wstrząs anafilaktyczny
  • pokrzywkę skórną
  • wymioty
  • wzdęcia
  • biegunkę
  • skurcz oskrzeli
  • wodnisty katar
  • zmiany skórne o typie atopowego zapalenia skóry

Reakcję uczuleniową późną – występuje po kilku godzinach lub dniach. Niektóre objawy uwidaczniają się nawet po 36h. Do objawów tych zaliczamy biegunkę i zaostrzenie atopowego zapalenia skóry.

Występowanie objawów ściśle powiązane jest z wiekiem dotkniętego nadwrażliwością. U dzieci rzadko notuje się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Maluchy zdecydowanie częściej narażone są zmiany skórne, bezpośrednio związane z alergią na gluten. Z kolei wśród dorosłych najczęstszymi objawami są dolegliwości żołądkowo-jelitowe, za to sporadycznie odnotowuje się u nich problemy skórne.

W organizmie dziecka reakcję alergiczną może wywołać nawet najmniejsza ilość glutenu, w tym przypadku dieta bez glutenu stanowi podstawową formę terapii. W organizmie dorosłego człowieka reakcję alergiczną powoduje duże stężenie glutenu, a jego niewielkie dawki mogą znaleźć się w codziennej diecie. Warto zaznaczyć, że przygotowanie urozmaiconego jadłospisu z obniżoną zawartością glutenu może być problematyczne, zwłaszcza gdy w Twojej diecie dotychczas były obecne zboża. Możemy wspólnie rozwiązać ten problem! Za sprawą naszej autorskiej diety GLUTEN & LACTOSE LESS zapomnisz o problemach gastrycznych, planowaniu odpowiednich posiłków i gotowaniu. Wszystkim zajmie się nasz zespół, który zadba o każdy aspekt zdrowotności Twojej diety. Zaufało nam tysiące klientów, dołącz do nich już dziś!

 

Jak sprawdzić czy mam uczulenie na gluten?

Objawy uczulenia na gluten są bardzo podobne do objawów wielu innych schorzeń, dlatego konieczna jest odpowiednia diagnostyka. Jeśli zauważysz u siebie objawy charakterystyczne dla nietolerancji pokarmowych, skonsultuj to z lekarzem, obserwuj reakcję organizmu na poszczególne produkty oraz wykonaj niezbędne badania diagnostyczne.

By zdiagnozować uczulenie na gluten, w pierwszej kolejności należy wykluczyć genetycznie uwarunkowaną nietolerancję. Jeżeli badanie genetyczne nie wykryją obecności HLA DQ2.2, DQ2.5 lub DQ8 z dozą dużego prawdopodobieństwa można wykluczyć celiakię. Kolejnym etapem diagnozy alergii na gluten jest badanie krwi. W wyjątkowych przypadkach przeprowadza się biopsję jelita cienkiego, której zadaniem jest ocena stanu kosmków jelitowych odpowiadających za prawidłowe trawienie glutenu.

 

Uczulenie na gluten test

W diagnostyce uczulenia na gluten możesz również wykorzystać test dostępny w aptece. Niestety musisz pamiętać, że testy te, nie wykazują wysokiej skuteczności. Dużą popularnością i skutecznością cieszy się test prowokacyjny. Do jego przeprowadzenia potrzeba wyłącznie silnej woli i cierpliwości. Na 14 dni ze swojej diety wyeliminuj gluten. Jeśli w tym czasie Twoje samopoczucie się poprawi, znikną wymioty, wzdęcia, gazy i biegunka, wykonaj prowokację glutenem. Jeśli uporczywe dolegliwości powrócą, możesz mieć pewność, że Twój organizm nie radzi sobie z jego prawidłowym trawieniem. Na tym etapie ciężko będzie stwierdzić, czy to wyłącznie uczelnie, czy celiakia. Profesjonalną diagnostyką zajmą się specjaliści, w tym czasie wprowadź zmiany w diecie.

Oferowane przez nas jadłospisy łączą ze sobą najwyższą jakość, prozdrowotne właściwości i unikalny smak. To one rozsławiły nas w całym kraju i to właśnie dzięki nim zaufało nam tysiące klientów, którym nasze diety umożliwiły realizacje nieosiągalnych wcześniej celów.

 

Uczulenie na gluten co jeść a czego nie jeść?

Zdrowy, smaczny i urozmaicony jadłospis diety bezglutenowej to nie małe wyzwanie, szczególnie dla osób, których dotychczasowa dieta bazowała na zbożach. To właśnie kochane przez większość z nas zboża, w pierwszej kolejności należy wykluczyć z codziennej diety. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, w jak wielu dotychczas spożywanych produktach znajduje się gluten. Jednak bez obaw, dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna. Komponując jadłospis diety z niską zawartością glutenu, koniecznie wyeliminuj:

 

Lista produktów zabronionych przy uczuleniu na gluten:

  • pszenica (płaskurka, samopsza, orkisz), żyto, jęczmień
  • mąka owsiana, jęczmienna, żytnia
  • kasza – manna, bulgur, jęczmienna, owsiana
  • płatki – jęczmienne, owsiane, żytnie
  • makaron – pszenny, żytni
  • pieczywo
  • napoje – piwo, kawa zbożowa, napoje owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym
  • pizza
  • pierogi i pyzy
  • wypieki i ciasta
  • proszek do pieczenia
  • panierki
  • zasmażki
  • kotlety mielone
  • pasztety
  • wędliny podrobowe
  • bułka tarta

Powyższa lista produktów dotyczy wyłącznie osób uczulonych na gluten. Jeśli za Twoje pogorszone samopoczucie po spożyciu glutenu odpowiada zdiagnozowana celiakia, niezbędna będzie również eliminacja produktów, które mogą zawierać jego śladowe ilości.

Eliminacja glutenu nie przekreśli Twoich marzeń o zdrowej i odtłuszczonej sylwetce. Wciąż możesz spożywać pełnowartościowe źródła białek i tłuszczy, a wybierając odpowiednie źródła węglowodanów, stworzysz obiady bez glutenu, którymi zachwycisz rodzinę i przyjaciół.

 

Przygotowując jadłospis na diecie bezglutenowej, nie zapomnij uwzględnić:

  • Białka – świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, wędliny bezglutenowe, twaróg, żółty ser, kefir, maślanka.
  • Tłuszczy – masło, smalec, śmietanka, awokado, masło orzechowe, oliwa z oliwek, olej rzepakowy.
  • Węglowodanów – ryż, proso, gryka, amarantus, bataty, ziemniaki, a także certyfikowane bezglutenowe pieczywo, kasze, płatki ryżowe, makarony,

W każdej diecie eliminacyjnej szczególną uwagę należy poświęcić mikroelementom. Eliminacja produktów zbożowych może prowadzić do szeregu niedoboru witamin, przez co specjaliści rekomendują ich suplementacje. Choć suplementy pomogą uzupełnić niedobory, nie mogą zastąpić mikroelementów naturalnie zawartych w pożywieniu. Bezsprzecznie najwięcej znajdziesz ich w warzywach i owocach będących źródłem witamin całkowicie pozbawionym glutenu.

Brak Ci czasu na przygotowanie posiłków i gotowanie? Biegunki, wzdęcia i nadwaga skutecznie obniżają jakość Twojego życia? Sprawdź wielokrotnie nagradzany catering dietetyczny, pozbawiony konserwantów i wzmacniaczy smaku. W naszych dietach znajdziesz autorskie mieszanki świeżych ziół i naturalnych przypraw – to właśnie one każdego dnia rozpieszczają podniebienia naszych klientów. Sprawdź naszą ofertę, zamów najlepszy catering w Twojej okolicy i odzyskaj zdrowie w najprostszy możliwy sposób.

Naszą dietę dowozimy do ponad 3000 miast w Polsce, a dzięki wygodnym pudełkom zabierzesz ją, gdziekolwiek tylko chcesz.

 

 

Bibliografia:

Badanie krwi na nietolerancję glutenu – wszystko, co warto wiedzieć na ten temat, BEZGLUTEN, bezgluten.pl/blog/badanie-krwi-na-nietolerancje-glutenu

Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone i zabronione, POLSKIE STOWARZYSZENIE OSÓB Z CELIAKLIĄ I NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ, celiakia.pl/produkty-dozwolone/

dr n.med Sut Agnieszka, Gluten – czym jest? Nietolerancja glutenu i uczulenie na gluten, APTEKA OLMED, 07.04.2022r., aptekaolmed.pl/blog/artykul/gluten-czym-jest-nietolerancja-glutenu-i-uczulenie-na-gluten,215.html

Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Poznaj jej przyczyny i sposoby postępowania po zdiagnozowaniu, DIAG.PL,  14.04.2022r., diag.pl/pacjent/artykuly/nietolerancja-glutenu-objawy-przyczyny-postepowanie/#4-Laboratoryjna-diagnostyka-nietolerancji-pokarmowej

Nietolerancja glutenu, MEDICOVER, medicover.pl/badania/nietolerancja-glutenu/#nietolerancja_glutenu_objawy

Redakcja, Uczulenie na gluten – czy faktycznie jest plagą XXI wieku?, CLCL,  02.10.2020r., clcl.pl/uczulenie-na-gluten

Uczulenie na gluten – cechy, przyczyny i objawy, BEZGLUTEN, bezgluten.pl/blog/uczulenie-na-gluten-cechy-przyczyny-i-objawy

Najciekawsze wpisy na naszym blogu:

5 przepisów na keto kurczaka
Co jeść na diecie ketogenicznej dla wegetarian
Czy na diecie ketogenicznej można pić alkohol
Dieta ketogeniczna a cukrzyca
Dieta ketogeniczna: poznaj najlepsze przepisy, przykładowy jadłospis i keto produkty
Ile węgli na keto – jaka jest odpowiednia ilość węglowodanów?
Jakie suplementy brać na diecie keto?
Jakie jeść warzywa na keto?
Jak zrobić kawę odpowiednią do diety keto ?
Keto czekolada – najlepsze przepisy na czekolady keto

Powrót do bloga
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments