Witamina D – na co jest dobra i jakie ma właściwości
Witamina D działa pozytywnie w wielu sektorach naszego ciała. Sprawia, że czujemy się dobrze, jesteśmy bardziej odporni na zachorowania oraz mamy więcej energii każdego dnia. Często nazywana jest „witaminą słońca”, gdyż korzystanie z promieni słonecznych podnosi jej poziom w naszym organizmie. W jaki sposób dostarczyć witaminę D i dlaczego warto dbać o jej prawidłowy poziom? Czy jej niedobór lub przedawkowanie niosą ze sobą jakieś konsekwencje? Na te i inne pytania związane z witaminą słońca odpowiemy poniżej.
Witamina D – podstawowe informacje i normy
Ludzki organizm może produkować witaminę d nie tylko wykorzystując promienie słoneczne. Istnieją jeszcze dwa źródła pochodzenia naturalnego, które pomogą dostarczyć odpowiednią dawkę witaminy. Występuje ona w produktach roślinnych i zwierzęcych, których codzienne spożywanie gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu. Najczęściej spotykana jest witamina d2 i d3. Witamina D3 pozyskiwana jest z produktów zwierzęcych, z kolei witamina D2 z produktów roślinnych oraz drożdży. Zasady działania witaminy d2 są bardzo podobne, jak w przypadku witaminy d3. Organizm potrzebuje witaminy D przede wszystkim do zadbania o prawidłowy rozwój kości oraz ich mineralizację. Wzbogacenie diety witaminą d2 wspiera pracę całego układu kostnego. Witaminę d można pozyskiwać również z odpowiedniej suplementacji. W postaci suplementu często wzbogacona jest również o inne witaminy i minerały, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Norma witaminy d w organizmie osoby dorosłej wynosi 31-50 ng/ml. Młodzież nie powinna mieć niższego poziomu niż 23 ng/ml, z kolei osoby w podeszłym wieku 40 ng/ml. Poziom witaminy D3 poniżej 10 ng/ml oznacza ciężki niedobór, a stężenie powyżej 150 uznaje się za toksyczne. Coraz to nowsze badania pokazują jednak, że wysoki poziom wcale nie zagraża zdrowiu, ale warto kontrolować go od czasu do czasu, wykonując badania na poziom witaminy D. Optymalna norma witaminy d gwarantuje prawidłową pracę i regenerację mięśni, wspomaga pracę układu krążenia, wzmacnia układ immunologiczny. Odpowiedni poziom wit D ma korzystne działanie na rozwój i regenerację wielu tkanek. Witamina d jest często wzmacniana witaminą k2.
Właściwości witaminy D – sprawdź na co jest dobra
Ludzki organizm potrzebuje witaminy d do zapewnienia odpowiedniej pracy systemów metabolicznych oraz do wsparcia najważniejszych układów naszego ciała:
- Układu kostnego,
- Układu nerwowego,
- Układu mięśniowego,
- Układu odpornościowego,
- Układu krążenia.
Witaminy d nie są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego w przypadku suplementacji zaleca się przyjmowanie suplementu witaminy d wraz z pokarmem. Nadmiar witamin d pozyskanych z pokarmu i suplementacji będzie magazynowany w wątrobie, dzięki czemu przez dłuższy czas będzie ona działać w naszym organizmie. Odpowiednia dawka witaminy d pomaga w walce z wieloma poważnymi schorzeniami, m.in.:
- choroby jelit, w tym rak jelita grubego,
- krzywica kości, łamliwość kości, osteoporoza,
- miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze,
- padaczka, schizofrenia, depresja, stwardnienie rozsiane, a nawet choroba parkinsona
Suplement witamina D stosowany regularnie i w odpowiednich dawkach nie tylko pomaga w walce z chorobami, ale i zabezpiecza przed wystąpieniem niektórych z powyższych schorzeń. Stosowanie witaminy d u dzieci wspomaga ukształtowanie kości i zębów. Podczas złamań i uszkodzeń ciała oraz po ciężkim treningu, witamina d3 zapewni szybszą regenerację tkanek. Dotyczy to również próchnicy zębów czy infekcji dziąseł. Organizm wykorzystuje witaminę d3 do wzmocnienia odporności przed wirusami, infekcjami i grypą. Bardzo ważnym zadaniem witamin d jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia niewydolności serca, chorób naczyniowo-sercowych oraz ogólnych chorób układu krążenia. Ponadto witamina d3 reguluje neurony, pomaga w regeneracji nerek i wątroby, a u mężczyzn zwiększa ilość i poprawia jakość plemników. Pozytywne działanie witamin d można zaobserwować również po zewnętrznej stronie naszego ciała. Suplementacja witaminy d wpływa na odpowiedni rozwój, wygląd i kondycję naszej cery, włosów i paznokci.
Niedobór witaminy d jakie niesie skutki dla zdrowia
Duży poziom niedoboru witaminy d skutkuje pewnymi problemami, które w początkowej fazie mogą wydawać się całkiem niegroźne, ale z czasem pogarszają jakość życia i samopoczucia. Wystąpienie ciągłego przemęczenia, regularne bóle głowy, bezsenność, częste zapadanie na przeziębienia czy bóle kostno-stawowe to pierwsze skutki niedoboru witaminy d.
Podczas zaobserwowania wyżej wymienionych dolegliwości należy wykonać badanie poziomu witaminy d w organizmie, które polega na pobraniu próbki z krwi. Badanie poziomu witaminy d nie wymaga przygotowań. Zarówno wcześniejszy posiłek, jak i aktywność fizyczna, czy pora dnia nie mają tutaj żadnego znaczenia. Zbagatelizowanie pierwszych objawów i niewykonanie badania poziomu witaminy d, a tym samym brak odpowiedniej suplementacji może doprowadzić do:
- częstych złamań, skrzywień i zwyrodnień kostnych, do tego może wystąpić osteoporoza i osteomalacja, czyli rozmiękanie kości, wypadanie zębów i próchnica,
- poważnych problemów w funkcjonowaniu układu nerwowego, chorób reumatoidalnych, w tym szczególnie groźnego stwardnienia rozsianego
- stanów zapalnych całego organizmu, wynikających z obniżenia odporności
Wyżej wymienione problemy są głównie spowodowane długotrwałym niedoborem witamin z grupy d. Dlatego należy pamiętać, aby regularnie dostarczać do organizmu produktów bogatych w tą witaminę. Żyjąc w biegu, jedząc szybko i niezdrowo, nie jesteśmy w stanie zapanować nad tym, aby poziom witamin i minerałów w naszych posiłkach był odpowiedni. Dlatego bardzo pomocne i cenne dla zdrowia będzie skorzystanie z gotowej diety sokowej lub diety sirtfood. Zarówno dieta sokowa, jak i dieta sirtfood zawiera w sobie koktajle, smoothiesy i soki przygotowane na bazie produktów bogatych w wiele cennych witamin, w tym m.in. w witaminę D.
Zalecane jest także regularne badanie poziomu witaminy d oraz innych witamin i minerałów w organizmie. Pozwoli to na ewentualne włączenie suplementacji.
Witamina d dla dzieci czy faktycznie trzeba ją suplementować?
Witamina d3 jest ważna na każdym etapie rozwoju dziecka. Buduje i wzmacnia układ kostny, pomaga w wyrastaniu zdrowych zębów i dziąseł. Poprawia również pracę układu immunologicznego, zwalczając lub skracając infekcje. Dawka witaminy zależy od wieku. Witaminę jednak można ją stosować już u niemowląt. Witamina d dla niemowląt powinna być podawana w dawce 350-400 j.m.. Warto jednak pamiętać, że witamina d dla niemowlaka, który urodził się przed planowanym terminem porodu, tzw. „wcześniaka”, powinna być wyższa. Najlepiej skonsultować się w takim wypadku z pediatrą lub neonatologiem. Dzieci od 6 do 12 miesiąca życia powinny przyjmować dawkę witaminy D 400-650 j.m, dzieci od 1 do 10 roku życia 65-100 j.m, z kolei młodzież od 11 do 18 roku życia powinna przyjmować dawkę 850-2100 j.m. Dzięki witaminie d dzieci z każdym rokiem życia stają się silniejsze i odporniejsze. Suplementację witaminy d należy zacząć już podczas pierwszych dni życia niemowlaka. Witamina d dla noworodków i niemowląt powinna być podawana w postaci kropli podawanych bezpośrednio lub z mlekiem, czy innym pokarmem. Warto zadbać również o dostarczanie witaminy D w pożywieniu m.in. z produktów roślinnych w postaci zupek czy musów
Przedawkowanie witaminy d czyli czym grozi nadmiar witaminy d
Witamina d lek jest często stosowana z dodatkiem innych minerałów i witamin. Taka suplementacja wzbogaca organizm w związki chemiczne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania całego ciała. Objawy przedawkowania witaminy d mogą objawić się we wszystkich układach organizmu, w których witamina d spełnia bardzo ważną rolę. Witamina d jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jej nadmiaru nie usuniemy poprzez oddawanie moczu czy potliwość. Suplementacja leków witaminy d powinna być skonsultowana z lekarzem, a dawkowanie dostosowane do wieku, w przeciwnym wypadku mogą wystąpić objawy:
- brak apetytu,
- uczucie pragnienia,
- osłabienie,
- zwiększone oddawanie moczu i nadmierna potliwość,
- biegunka, wymioty,
- świąd skóry, ból głowy i oczu
Objawy przedawkowania witaminy d mogą przerodzić się w poważne schorzenia. Może dojść gromadzenia się wapnia w tkankach, szczególnie w tętnicach, nerkach i wątrobie. Przedawkowanie może również doprowadzić do zaburzenia rytmu serca, oraz ośrodkowego układu nerwowego. Przedawkowanie leków z witaminą d zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy pęcherzyka żółciowego i nerek. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Przyszłe mamy po przedawkowaniu witaminy d są narażone na deformacje płodu lub choroby kości u noworodka. Stosowanie witaminy d w ciąży nie jest zabronione, ale powinno być skonsultowane z lekarzem i poprzedzone badaniami na poziom witaminy D.
Przedawkowanie witaminy d jest niemożliwe podczas kąpieli słonecznych oraz czerpania jej z pożywienia. Dlatego odpowiednia dieta i przebywanie na świeżym powietrzu to najlepszy i najbezpieczniejszy sposób na dostarczenie witaminy D. Suplementację zaleca się, gdy mamy do czynienia z niskim poziomem witaminy, jej niedoborem lub w przypadku osób, które rzadko mają okazję czerpać witaminę ze słońca, a dieta jest uboga w wartościowe produkty. Witamina d Lek jest polecana w okresie jesienno-zimowym.
Niedobór witaminy d objawy neurologiczne
W układzie nerwowym brak witaminy d może nieść za sobą bardzo poważne skutki, na które w szczególności są narażone osoby starsze. Witamina d pomaga leczyć choroby psychiczne i neurologiczne, ponadto pomaga w:
- działaniu ochronnym komórek układu nerwowego,
- stymuluje elastyczność synaps,
- wspomaga produkcję czynników, które mają wpływ na odpowiedni wzrost neuronów,
- działa na mózg przeciwzapalnie,
- hamuje syntezę tlenku azotu, która w głównej mierze jest odpowiedzialny za powstawianie chorób neurodegeneracyjnych i niedokrwiennych.
Objawy niedoboru witaminy d sieją największe spustoszenie w układzie kostnym, jednak jak widać, układ nerwowy również w dużej mierze jest narażony na negatywne skutki braku witaminy. Objawy niedoboru witamin d bardzo często towarzyszą chorobom parkinsona, alzheimera, autyzmu, schizofrenii i depresji. Często występują przy stwardnieniu rozsianym i epilepsji. Podczas niedoborów witaminy d osoby starsze skarżą się na uczucie otępienia, słabszą pamięć czy utratę chęci do wykonywania prostych, codziennych czynności. Te przypadki często są mylone z wiekiem tych osób, jednak zazwyczaj są to po prostu pierwsze objawy niedoboru witaminy d. Wystarczy odpowiednia dieta i ewentualna suplementacja, aby poprawić jakość życia. Nie bez powodu dawki witaminy d u osób od 65 roku życia powinny wynosić od 2000 do 4000 j.m. W tym wieku szczególnie należy zadbać o odpowiedni poziom. Wskazane jest również korzystanie z promieni słonecznych oraz dostarczanie witaminy d z pożywienia.
Witamina d dawkowanie dla osoby dorosłej
Normy witaminy D przedstawiliśmy wcześniej, dlatego teraz skupimy się na tym, ile witaminy d dziennie powinniśmy przyjmować, aby zapewnić prawidłową pracę całego organizmu. Dokładna ilość witaminy D, którą powinniśmy dostarczyć w postaci suplementu do naszego organizmu, zależy m.in. od ilości spożywanych produktów, które posiadają w sobie witaminę d. Im bardziej Twoja dieta będzie urozmaicona, tym więcej witaminy D dostarczysz w sposób naturalny i będziesz mógł zrezygnować z suplementów całkowicie lub przyjmować małe dawki. Dzienna dawka witaminy d jest również zależna od tego czy mamy do czynienia z jej niedoborem, czy stosujemy ją profilaktycznie. Produkty spożywcze cechują się dość sporą rozbieżnością wartości witaminy d. Niektóre posiadają około 1000 mg w 100 gramach produktu, a inne tylko 10 mg w 100 gramach produktu. Jeśli regularnie korzystamy z tych o mniejszej zawartości witaminy, powinniśmy wzbogacić suplementację np. witaminą d 2000 lub witaminą d 4000. Witamina d o wartości 4000 jednostek nie jest maksymalną dawką witaminy d, która jest dostępna na rynku. Jednak jest najczęściej wybierana prze osoby dbające o zdrowie w sezonie jesienno-zimowym. Witamina d 4000 jest głównie zalecana dla osób starszych, które nie mają problemów z jej niedoborem i cieszą dobrym stanem zdrowia, lecz ich dieta nie jest wzbogacona o produkty z witaminą d. Jeżeli spożywamy produkty żywnościowe o wyższym stężeniu witaminy d, jej suplementacja w postaci leków, powinna być zależna od wyników badań oraz sezonu. Latem można przyjmować małe dawki, zimą ciut większe.
Witamina d rano czy wieczorem? To pytanie często pada na forach internetowych i w gabinetach lekarskich. Witaminę d, jak wszystkie inne, które są rozpuszczalne w tłuszczach, należy stosować wraz z posiłkiem lub bezpośrednio po nim. Zaleca się, aby przyjmować suplement rano lub wczesnym popołudniem. Jest to spowodowane również tym, że wysokie dawki witaminy d zaburzają proces produkcji melatonina, która jest odpowiedzialna za odpowiednią jakość snu.
Źródła witaminy d czyli w jakich jest produktach
Jak już wiemy jednym z trzech naturalnych źródeł witaminy d są promienie słoneczne. Z tego też powodu witamina jest nazywana – „witaminą słońca”. Naturalne źródła są najlepsze. Kolejnym źródłem witaminy d są produkty spożywcze. Produkty żywnościowe są bogate w różne witaminy i minerały, dlatego warto regularnie korzystać z tych, które zaspokoją dzienne zapotrzebowanie najważniejszych składników odżywczych. W czym jest witamina d? Bardzo duże ilości znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego:
- Ryby, one cechują się najwyższą ilością witaminy d spośród wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Stężenie powyżej 20mg na 100g produktu posiadają – węgorz i śledź. Zawartość powyżej 10mg na 100g posiadają – sardynki, łosoś, szprot i pstrąg.
- Nabiał, tutaj wartość witaminy d w 100g produktu oscyluje w granicach od 5 do 0,1mg, jednak lista produktów jest bardzo szeroka, dzięki czemu może urozmaicić każdą z diet. Polecane są głównie jaja, sery, twarogi, jogurty i śmietany. Najwyższym stężeniem witaminy d szczycą się żółtka jaj kurzych, których 100g zawiera 5mg witaminy d.
- Mięso, to ostatni z produktów pochodzenia zwierzęcego, jednak znajduje się on się na najniższym szczeblu, ponieważ zawrotności witaminy d w 100g produktu są dość niskie, wartość oscyluje od 1,1 do 0,1mg. Najwięcej, bo właśnie 1,1mg w 100g posiada wątróbka wieprzowa.
Produkty roślinne to bogactwo wielu witamin, jednak nieliczne posiadają w sobie witaminę D. Owoce z witaminą d nie istnieją, lecz ich spożywanie skutecznie wspomaga jej działanie. Są bogate w witaminę A, B i C, które na wielu frontach wspierają witaminę d. Gdzie jeszcze występuje witamina d? Można ją znaleźć w grzybach. Borowiki mają najwięcej witaminy d, około 3mg w 100g. Warto korzystać również z pieczarek i kurek, one posiadają około 1mg witaminy D na 100g.
Niestety najczęściej dawka słońca, ryb, nabiału, mięsa czy grzybów może okazać się za mała do osiągnięcia odpowiedniej ilości witaminy d w organizmie. Takie przypadki wiążą się głównie z niedoborem, który może być spowodowany wieloletnim zbyt niskim dostarczaniem witaminy D do organizmu. W tej sytuacji należy wzbogacić organizm bombą witaminy d 20 000 jednostek. Zastosowanie takiej dawki warto skonsultować z lekarzem, jednak najczęściej tylko tak silna dawka może w szybki sposób podnieść poziom witaminy w organizmie i poprawić samopoczucie.
Witamina d3 k2 – właściwości i zastosowanie
Witamina k2 posiada duże właściwości mineralizacji wapnia. Podawana wraz z witaminą d3 stymuluje budowę układu kostnego, dzięki czemu wapń nie zalega w naczyniach krwionośnych. Witamina d3 k2 występuje często w postaci tranu, czyli oleju z ryb, który cechuje się wysokim stężeniem witaminy d, głównie o ochronnym zastosowaniu.Witamina d k2 szczególnie jest polecana podczas okresu jesienno-zimowego, kiedy to szczególnie jesteśmy narażeni na przeziębienia, a promienie słoneczne są znacznie słabsze.
Braki witamin d3 i k2 mają wspólne podłoże chorobowe. Ich niedobór obserwujemy podczas depresji, alzheimera i stwardnienia rozsianego. Wynika z tego, iż połączenie d3 i k2 działa nie tylko na polu odpornościowym, ale również pomaga w walce z powyższymi chorobami. Cierpiąc na choroby przewlekłe, warto skonsultować się z lekarzem i rozważyć stosowanie witaminy d 20 000 jednostek. Połączenie witamin to podwójna skuteczność działania, szczególnie zalecana dla kobiet w ciąży, które potrzebują dostarczyć odpowiednią dawkę witamin zarówno dla siebie, jak i dziecka. Witamina k2 najczęściej występuje w wersji MK4 i MK7. Obydwie sprawdzają się w walce z niską krzepliwością krwi oraz w przypadkach problemów kostnych, próchnicy czy regeneracji tkanki.
Złe samopoczucie może, ale nie musi być oznaką poważnej choroby. Nie musisz czuć się ciągle zmęczony i często chorować. Czasem wystarczy zrobić podstawowe badania krwi plus badania na poziom witamin, aby odkryć dlaczego czujemy się źle. Większość witamin z powodzeniem możesz dostarczyć z pożywienia, resztę uzupełnić naturalnymi suplementami. Konieczne jest zadbanie o odpowiednią dietę. Zdrowy catering dietetyczny pomoże zadbać o odpowiednią i zbilansowaną dietę nie tylko osób dorosłych, które prowadzą aktywny tryb życia, ale także seniorów, którzy często nie mają siły na gotowanie urozmaiconych i dobrze zbilansowanych dań. W ofercie cateringu dietetycznego dostępna jest również szybka dieta odchudzająca w postaci diety sokowej, która nie tylko pozwoli szybko schudnąć, ale również zapewni odpowiedni poziom witamin i minerałów każdego dnia.
Najciekawsze wpisy na naszym blogu:
Obniżanie indeksu glikemicznego – jak to zrobić?
Obiad o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Soki o niskim indeksie glikemicznym – jakie pić?
Kolacja o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Posiłki o niskim indeksie glikemicznym – jak je komponować?
Przekąski o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Zupy o niskim indeksie glikemicznym – przepisy
Słodycze o niskim indeksie glikemicznym – jakie wybrać?
Wysoki indeks glikemiczny – lista produktów
Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym – pomysły
Zestaw Standardowy z Wyborem menu, w którym codziennie masz do wyboru aż 30 posiłków. Jeśli nie dokonasz ...
Bardzo ciekawy artykuł. Jutro lecę do apteki po witaminę D 🙂